آرش کمانگیر
در دو مقالهی گذشته(مقالهی اول٬ مقالهی دوم)، دربارهی استفادهی بهینه از متن و تصویر در فضای شبکههای اجتماعی گفتوگو کردیم. صدا و ویدیو انواع دیگری از محتوا هستند که میتوان از آنها برای فعالیت در فضای وب استفاده کرد. در این مقاله، دربارهی تولید محتوای صوتی برای انتشار در وب صحبت میکنیم و به انتشار محتوای ویدیویی در وب اشاره میکنیم.
نکتهی مهم این است که میزان اقبال به یک قطعهی محتوا، تابعی از حجم و قالب آن است. این بدین معنی است که در شرایط مساوی، یک توییت کوتاه و چشمگیر، احتمال بیشتری برای جذب مخاطبان پرتعداد دارد. در مقام بعدی، یک محتوای تصویری است که هوشمندانه انتخاب شده باشد و مایهای از طنز و خلاقیت در آن وجود داشته باشد. از نظر میزان توجه مخاطبان، متن بلند، یک پادکست و یک قطعهی ویدیویی، در جایگاه بعدی قرار دارند.
سوی دیگر این معادله، میزان زمان و انرژی لازم برای تولید محتوا است. نکتهی جالب توجه این است که بهنظر میرسد بین زمان لازم برای مصرف محتوا و زمان لازم برای تولید آن رابطهای مستقیم وجود دارد: برای تولید یک توییت حداکثر چند دقیقه، برای یک عکس کمتر از ده دقیقه و برای متن، صدا و ویدیو، یک تا دو ساعت، چند ساعت و چند روز زمان لازم است. نتیجهی مستقیم این بررسی این است که تولیدکنندهی مطلب برای وب، باید توجه دقیقی به رابطهی میزان وقت صرفشده برای تولید یک مطلب و میزان تأثیر آن در جامعهی مخاطبان داشته باشد. برای مثال، ساختن یک پادکست دربارهی یک موضوع تنها زمانی قابل توجیه است که روشهای کمهزینهتر دیگر، امکان مناسبی برای انتقال همان محتوا در اختیار نگذارند.
اما از این بحث نباید به این نتیجهگیری نادقیق رسید که به طور کلی میبایست از انواع دیگر محتوا صرفنظر کرد و به توییت، تصاویر چشمگیر و متون بسیار کوتاه روی آورد. در عمل، انتقال بسیاری از مفاهیم در یک توییت ۱۴۰ کاراکتری و یک پاراگراف ممکن نیست. به عبارت دیگر، تنها معیار موفقیت در وب تعداد افرادی نیست که یک قطعه محتوا به دست آنها میرسد، بلکه باید عمق تأثیر را نیز در معادلات لحاظ کرد.
برای تهیهی محتوای متنی و حتی تصویری، نیاز ویژهای به ابزارهای حرفهای وجود ندارد. در مقایسه، برای تولید محتوای صوتی یا ویدیویی، جهانی از ابزارها وجود دارد و همیشه میتوان سختافزارهای بهتر و نرمافزارهای حرفهایتری را سراغ گرفت. اما نکتهی کلیدی این است که هزینهی اقتصادی چنین ابزارهایی و زمان لازم برای یادگیری کاربری آنها، برای بسیاری از کاربردهایی که مورد بحث این مقاله است توجیهی ندارد.
قدم اول در تهیهی یک پادکست، تهیهی متن آن است. تصمیم بگیرید که آیا میخواهید متن را بهصورت کامل بنویسید، یا تنها یادداشت برمیدارید و هنگام ضبط صدا از روی آن میخوانید. فارغ از این تصمیم، دو نکتهی کلیدی را در تهیهی پادکست در نظر بگیرید:
اول، پادکست نسبت به متن زبان خودمانیتری دارد. این به معنی تولید متن کمکیفیت نیست، بلکه در زمان خواندن آن، این نکته را در نظر داشته باشید که احتمالاً مخاطب درحالی که در اتوبوس ایستاده است یا مشغول رانندگی است، به صدای شما گوش خواهد کرد. متن را شمرده بخوانید و کلمات را بهروشنی ادا کنید و از گرد کردن گوشههای کلمات ونزدیک شدن به زبان محاوره دریغ نکنید. نکتهی دوم در تهیهی پادکست، خودداری از اتلاف وقت است. در مقایسه با نوشتن، که در آن جملات یکی یکی سنجیده میشوند، گفتوگوی صوتی میتواند بیدلیل طولانی شده و مخاطب را خسته کند.
حتیالامکان برای پسزمینهی پادکست یک موسیقی انتخاب کنید و گفتوگو را به قسمتهای چند دقیقهای تقسیم کنید و با بالابردن صدای موسیقی فاصلهها را مشخص کنید. به کمک فراز و فرود موسیقی، مخاطب را علاقهمند نگهدارید و تلاش کنید از یک فایل موسیقی بدون کپیرایت استفاده کنید.
یک روش برای پیدا کردن چنین قطعاتی، گشتن در گوگل با کلمات کلیدی free royalty music است. برای مثال، این وبسایت مجموعهی بزرگی از فایلهای موسیقی را در ژانرهای مختلف برای دانلود ارایه میدهد.
برای ضبط صدا از یک هدست استفاده کنید. نرمافزار کدباز Audacity محیط مناسبی برای ضبط صدا، ذخیرهی آن با کیفیتهای مختلف و ویرایش و ادغام فایلهای صوتی است. برای تهیهی خروجی mp3 از این دستورالعمل استفاده کنید و lame را به Audacity اضافه کنید.
پس از ضبط قسمتهای مختلف و ادغام با موسیقی، فایل صوتی حاصل را بصورت mp3 ذخیره کنید. نکتهی مهم این است که فایل پادکست را حتیالامکان با چند کیفیت تهیه کنید و تلاش کنید یکی از این نسخهها حجمی کمتر از یک مگابایت داشته باشد. برای رسیدن به این هدف، با انتخاب Options در صفحهی Export، گزینههای مختلف را آزمایش کنید و خروجیهای مختلف را بسازید.
نسخههای مختلف فایل صوتی پادکست را در یکی از سرویسهای پخش فایل، مانند Google Drive، Drob Box، و نظایر آن بارگذاری کنید و لینک فایل را در شبکههای اجتماعی منتشر کنید. علاوه بر این، یک نسخه از پادکست را در Sound Cloud بارگذاری کنید و در تنظیمات به مخاطبان امکان گرفتن فایل را بدهید. با انتخاب عنوان، توضیح و کلمات کلیدی مناسب به کاربران کمک کنید که پادکست شما را پیدا کنند. پس از کاملشدن بارگذاری، پادکست را در فیسبوک، گوگل+ و توییتر همخوان (share) کنید و از گزینهی Embed برای درج آن در وبسایت یا وبلاگتان استفاده کنید.
ساختن یک فایل ویدیویی شامل مراحل پیچیدهتری است که برای بسیاری از کاربردها توجیهی ندارد. در عمل، روش کاربردی و عملی، ضبط ویدیو به کمک دوربین تلفن همراه و انتشار ویدیو روی یوتیوب، فیسبوک و یا اینستاگرام است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.